Τηλέφωνο: +30-2810394671 Email: mph@med.uoc.gr
Ιατρική Σχολή - Πανεπιστήμιο Κρήτης

Λιονής Χρήστος

Λιονής Χρήστος

Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος Λιονής γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1955. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας το 1973 και έλαβε το πτυχίο το 1979 και είναι κάτοχος των ειδικοτήτων της Παθολογίας και της Κοινωνικής Ιατρικής. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου τον οποίο έλαβε το 1991 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν “Εκπαιδευτική παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίων για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου“. Διετέλεσε επί 9 χρόνια περίπου Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σπηλίου στο Νομό Ρεθύμνου. Το 1994 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ το 2002 εξελίχθηκε στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2010 (ΦΕΚ 275/9.4.2010) εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο της «Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Σήμερα διατηρεί τη θέση του Διευθυντού της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Διετέλεσε για δυο θητείες ως Συντονιστής της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. To 2018 εκλέχθηκε (appointed) Επισκέπτης Καθηγητής (https://liu.se/medarbetare/chrli18) στο Institutionen för hälsa, medicin och vård (HMV) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Linkoping Σουηδίας με τριετή θητεία. Από το 2019 επίσης διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής τη Γενική Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Είναι υπεύθυνος τριών κατ’ επιλογήν μαθημάτων και υπεύθυνος μιας Κλινικής Άσκησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ιατρική Σχολή. Το μάθημα «Εστιασμένη στον Ασθενή Φροντίδα: Εννοιες και Αρχές» αποτελεί τη διευρυμένη μορφή στο περιεχόμενο διδασκαλία του μαθήματος «Εστιασμένη στον ασθενή φροντίδα υγείας», ενώ τα μαθήματα «Συμπόνια στην κλινική φροντίδα» και «Από την αναζήτηση των ενδείξεων στην ανάλυση και λήψη της κλινικής απόφασης» εισήχθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών μετά από εισήγηση του Χρήστου Λιονή. Είναι Διευθυντής Σπουδών ενός Μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο: “Δημόσια Υγεία-Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Υπηρεσίες Υγείας” και έχει μέχρι σήμερα επιβλέψει 28 διδακτορικές διατριβές σε υποψηφίους με πτυχίο από όλα τα επαγγέλματα υγείας (ιατρική, κοινωνική εργασία, νοσηλευτική και μαιευτική) που έχουν ήδη υποστηριχθεί με επιτυχία. Τέσσερεις μέχρι σήμερα από τους διδάκτορες αυτούς κατέχουν θέση ΔΕΠ σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ οι περισσότεροι έχουν λάβει διευθυντικές ή διοικητικές θέσεις σε δομές υπηρεσιών υγείας. Από το 2009 διευθύνει τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και την 4η Τοπική Μονάδα Υγείας (σήμερα Ακαδημαική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) όπου διδάσκει προπτυχιακούς φοιτητές και ειδικευόμενους στη Γενική Ιατρική. Στο εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνονται και μαθήματα και διαλέξεις στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου και στην Ιατρική Σχολή Linkoping Σουηδίας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 Η συμμετοχή του Χρήστου Λιονή μέσω ομιλιών, στρογγυλών τραπεζιών ή σειράς μαθημάτων τεκμηριώνεται από τον αριθμό των προσκλήσεων που έχει λάβει σε διεθνή (255) και σε ελληνικά επιστημονικά συνέδρια (666). Επίσης ο Χρήστος Λιονής έχει πλούσια παρουσία σε ομιλίες που οργανώνονται από μη κυβερνητικούς οργανισμούς ή  συλλόγους. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΊΑ

Το 2001 εκλέχτηκε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Κρήτης, θέση την οποία υπηρέτησε  μέχρι το Μάιο του 2004. Από το 2009 διευθύνει τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου. Κατά το έτος 2013 υπηρέτησε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας από τη θέση του Αντιπροέδρου, ενώ το ίδιο έτος εκλέχθηκε μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά το διάστημα Ιούνιος 2015-Φεβρουάριος 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Την περίοδο 2015-2019 υπηρέτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ως μέλος της Ολομέλειας του.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ

Το Μάιο του 2009 έλαβε μια σημαντική διάκριση από το Βασιλικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών (Honorary Fellowship), ενώ έχει λάβει και άλλες διακρίσεις και αναγνωρίσεις από εταιρείες ή ενώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2016 έλαβε τον τίτλο του Fellow από την Παγκόσμια Εταιρεία Γενικών Ιατρών και τo 2017 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας. Τον τίτλο του επίτιμου μέλους έχει λάβει επίσης και από διάφορες επιστημονικές εταιρείες γενικής ιατρικής και πρόσφατα το 2019 από την Εταιρεία της Σλοβακίας. Στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται και αναγνωρίσεις και βραβεία για τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα από αυτά είναι το Πανεπιστήμιο Opole (2019). Επίσης συμπεριλαμβάνονται 9 βραβεία καλύτερης ερευνητικής εργασίας σε διαγωνισμούς που προκήρυξαν συνέδρια σε Ελλάδα και Κύπρο και μια ευρωπαϊκή διάκριση συνεργατικού ερευνητικού προγράμματος. Ακόμα το ερευνητικό έργο της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, έχει λάβει διακρίσεις (βραβεία) από διαγωνισμούς ερευνητικού έργου σε Πανεπιστήμια που προκηρύχτηκαν στην Ελλάδα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο Χρήστος Λιονής έχει πλούσια παρουσία σε εκδόσεις αναγνωρισμένων βιοϊατρικών περιοδικών και συγκεκριμένα ως Regional Editor στο International Journal of Rural and Remote Health, ως Associate Εditor στο Family Practice (μέχρι τον Ιανουάριο 2020) και ως Section Editor στο BMC Family Practice. Ακόμα, συμμετέχει στο Executive Board πολλών Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δικτύων και ανάμεσα σε αυτά το European Group of Gastroenterology in Primary Care (ESPCG), το European Rural and Isolated Practitioners Association (EURIPA) και το European Primary Care Cardiology Society (EPCCS). Πρόσφατα εκλέχτηκε ως Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της WONCA World για τις ψυχικές διαταραχές. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου έρευνας (European General Practice Research Network) και το Μάιο του 2001 εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, θέση στην οποία επανεκλέχτηκε τον Οκτώβριο του 2004 και διατήρησε μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του το 2007.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Στα πρώτα χρόνια της επιστημονικής ζωής του ο Χρήστος Λιονής εξέδωσε 8 βιβλία σε εκλαϊκευμένη μορφή (τα δύο πρώτα Σημειώσεις πρώτων βοηθειών και Σύμβουλο Προληπτικής Ιατρικής κυκλοφόρησαν στα πρώτα χρόνια της μεταπανεπιστημιακής ζωής) που προορίζονταν για το ευρύ κοινό ή τους εκπαιδευτικούς σχολείων. Στη συνέχεια συμμετέχει στη συγγραφή κεφαλαίων βιβλίων στην Ελληνική γλώσσα ή επιμελείται την ελληνική έκδοση ξενόγλωσσων βιβλίων με αναφορά στη γενική ιατρική και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). Τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμη και ως πανεπιστημιακά συγγράμματα σε Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας. Αξια μνείας είναι το συγγραφικό του έργο με τη μονογραφία «Το Περιφερειακό Ιατρείο: Εγχειρίδιο για τον γενικό οικογενειακό ιατρό» (Ιατρικές Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα 2006) και τα βιβλία, επιμέλεια των Ελληνικών Εκδόσεων του Gonzales Ralph «Guidelines» (Ιατρικές Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδη 2001) και του J. Murtagh «Γενική Ιατρική» (Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης, Αθήνα 2002). Όλα αποτέλεσαν Πανεπιστημιακές εκδόσεις. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στην έκδοση τριών ηλεκτρονικών βιβλίων στο πλαίσιο της προσπάθειας «Ελληνικά Ηλεκτρονικά Ακαδημαϊκά Συγγράμματα και Βοηθήματα» (www.kallipos.gr) και συγκεκριμένα:

  • Λεξικό ορολογίας υγιεινής και επιδημιολογίας:΅Εισαγωγή (Συντονιστής Γιάννης Δημολιάτης) (https://repository.kallipos.gr/handle/11419/2668)
  • Εφαρμογές καλών πρακτικών ομάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Συντονίστρια Αθηνά Καλοκαιρινού) (https://repository.kallipos.gr/handle/11419/3301)
  • Σχέση ιατρού-ασθενή (Συντονιστές Χρήστος Λιονής και Ελενα Πιτέλου) (https://repository.kallipos.gr/handle/11419/5809)

Όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως Ακαδημαικά συγγράμματα.

Το έργο με τίτλο «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» (http://www.greekphcguidelines.gr/) εκδίδεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος ΕΣΠΑ και αποτελεί μέχρι σήμερα την κύρια πηγή εκπαίδευσης των ειδικευομένων στην ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής έχοντας λάβει την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και του Υπουργείου Υγείας.

Μέχρι το 2012 ο Χ. Λιονής συμμετέχει στην έκδοση 12 βιβλίων από διεθνείς οίκους κύρια σε βιβλία (textbooks) κύρια με κλινικό περιεχόμενο και αναφορά στη γενική ιατρική και στις ψυχικές διαταραχές στην ΠΦΥ. Από το 2014 παρουσιάζει σημαντικό έργο ως συνεκδότης (μαζί μαζί με τους Sue Shea και Robin Wynyard) του βιβλίου «Providing compassionate healthcare: challenges in policy and practice», το οποίο κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο και γίνεται Πανεπιστημιακή έκδοση, ενώ παράλληλα συγγράφει κεφάλαια σε μεγάλες Πανεπιστημιακές αλλά και εκδόσεις της Παγκόσμιας Εταιρίας Γενικής Ιατρικής (WONCA), όπως οι παρακάτω:

  • A. Tatsioni and C. Lionis. (2014) Clinical research in rural practice: A focus on randomised controlled trials in rural primary care settings. Alan Bruce Chater et al (Eds) In: Wonca Rural Medical Education Guidebook. Gramado.
  • C. Lionis, E. Petelos. (2015) The Patient-Centered Medical Home Model within an Integrated Primary Care System: Towards a European Model? O Donohue and Maragakis A (eds). In: “Integrated Primary and Behavioral Care”. Springer.
  • C. Lionis and E. Petelos. (2016) Making healthcare more person-centered: how primary care research can help bring in the human and patient perspective. Goodyear Smith F and Mash B (Eds). In “International Perspectives on Primary Care Research”. CRC Press, Taylor and Francis Group.
  • S. Shea and C. Lionis. (2017). The Call for Compassion in Health Care. Edited by Emma M. Seppälä, Emiliana Simon-Thomas, Stephanie L. Brown, Monica C. Worline, C. Daryl Cameron, and James R. Doty (Eds). In: “The Oxford Handbook of Compassion Science”. Oxford. Oxford University Press.
  • C. Lionis. (2017). The challenge of assisting people in improving adherence to medications. Howe A., Kidd M, Health I (Eds), In “Family Medicine - The classic papers”. CRC Press, Taylor and Francis Group.
  • C Lionis and E Petelos. (2018). Making Healthcare More Person-Centred: How Primary Care Research Can Help Bring in the Human and Patient Perspective. Edited by Felicity Goodyear-Smith, Bob Mash. “International Perspectives on Primary Care Research”. WONCA, CRC Press, Taylor and Francis Group
  • A MacFarlane & C Lionis. (2019). Community participation in primary healthcare: meaningful involvement of immigrants. Bernadette N. Kumar, Esperanza Diaz (Eds). In: “Migrant Health: A Primary Care Perspective”, CRC Press, Taylor and Francis Group.
  • C Lionis and M Gotsis (2020). Frailty and Multimorbidity. Edited by Christopher Dowrick. “Global Primary Mental Health Care: Practical Guidance for Family Doctors”. WONCA, Routledge, Taylor and Francis Group.
  • F Petrazzuoli, C Lionis and V Young (2020). Dementia. Edited by Christopher Dowrick. “Global Primary Mental Health Care: Practical Guidance for Family Doctors” WONCA, Routledge. Taylor and Francis Group.