Διευθύντρια ΠΜΣ
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας
Η Ιωάννα Τσιλιγιάννη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι διευθύντρια της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή και διευθύντρια του τομέα Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Στο εξωτερικό διετέλεσε πρόεδρος του International Primary Care Respiratory Group ενώ είναι μέλος αρκετών διεθνών φορέων. Ερευνητικές της προτάσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει δημοσιεύσει περί τα 180 άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά με σύστημα κριτών.
Η Ιωάννα Τσιλιγιάννη γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1997 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο αντικείμενο «Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας», τον οποίο έλαβε επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου τον οποίο έλαβε το 2003 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν: «Συγκριτική μελέτη κυτταρικών και μοριακών στοιχείων του βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος και των κατόπιν προκλήσεως παραχθέντων πτυέλων σε ασθενείς με σαρκοείδωση». Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος δεύτερης διδακτορικής διατριβής, στο Τμήμα Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Groningen (UMCG), την οποία ολοκλήρωσε το 2013, με θέμα «Εκτίμηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στην καθημερινή κλινική πρακτική». Απέκτησε την Ειδικότητα στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης το 2002. Διετέλεσε Επιμελήτρια Β έως βαθμού Επιμελήτριας Α, στις Ασίτες (Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας, Ηράκλειο Κρήτης) από το 2003 έως το 2017, ενώ από το 2017 ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα στην Ακαδημαϊκή Μονάδα της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στον τομέα Δημόσιας Υγείας. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι διευθύντρια του εργαστηρίου Προγραμματισμού Υπηρεσιών Υγείας και από τον Μάρτιο του 2021 είναι διευθύντρια του Τομέα Δημόσιας Υγείας. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι διευθύντρια της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής.
Το 2017 εκλέχθηκε Επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2021 εκλέχθηκε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.
Παράλληλα, έχει εξειδίκευση σε τεχνικές διακοπής του καπνίσματος από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης. Από το ακαδ. έτος 2022-2023 είναι διευθύντρια του ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Υπηρεσίες Υγείας».
Είναι υπεύθυνη μαθήματος σε 4 προπτυχιακά μαθήματα(«Κοινωνία και υγεία», «Επιδημιολογία – Δημόσια Υγεία», «Εστιασμένη στον ασθενή φροντίδα», «Κλινική άσκηση στην Π.Φ.Υ»), της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην διδασκαλία στα μαθήματα: «Διατροφή», «Συμπονετική φροντίδα», «Ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις». Επίσης, είναι υπεύθυνη μαθήματος στα μαθήματα «Εισαγωγή στη ΔΥ-ΠΦΥ», «Υπηρεσίες Υγείας» (μαζί με τον κ. Συμβουλάκη), και «Επιδημιολογία ΙΙ» του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Υγεία – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Υπηρεσίες Υγείας». Έχει επιβλέψει πάνω από 50 μεταπτυχιακές εργασίες, ενώ έχει επιβλέψει 1 μεταδιδακτορική διατριβή και επιβλέπει 7 διδακτορικές διατριβές.
Από τον Αύγουστο του 2020 είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο και υπεύθυνη για την εποπτεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του IPCRG (International Primary Care Respiratory Group). Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετείχε στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Teach the Teacher», «Massive Open Online Course (MOOC) RESPIRE», «E-Quality, Αsthma Right Care», και «IPCRG practice driven answers on COVID-19 and respiratory questions».
Έχει επίσης συνεργαστεί με το Μedscape, στο οποίο συντόνισε τον κύκλο μαθημάτων – δραστηριοτήτων «Clinical Advances in Key Issues in the Diagnosis, Referral, and Therapy of Severe Asthma». Έχει επίσης συμμετάσχει σε ποικίλες δραστηριότητες και ενότητες μέσω τηλε-εκπαίδευσης, διεθνών και Εθνικών οργανισμών.
Από το 2014 έως και σήμερα συντονίζει την εκπαίδευση και την άσκηση της ειδικότητας της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής 12-20 ειδικευόμενων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Έχει διατελέσει μέλος αρκετών επιτροπών, μεταξύ των οποίων οι παρακάτω:
Έχει συμμετάσχει στο Δ.Σ. (με διαφορετικές υπευθυνότητες την τελευταία δεκαετία) του IPCRG (International Primary Care Respiratory Group)και έχει εκλεχθεί στην θέση του προέδρου (2018-2020). Διετέλεσε πρόεδρος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του 7ουΠαγκόσμιου Συνεδρίου του IPCRG και της 5ης Παγκόσμιας Ερευνητικής συνάντησης του IPCRG. Είναι Editor in Chief στο NPJ PCRM (Nature partner journals Primary Care Respiratory Medicine) από το 2019, ενώ έχει τιμηθεί με 16 Βραβεία (3 σε διεθνές και 13 σε εθνικό επίπεδο) και έναν έπαινο από το υπουργείο Υγείας για την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένα Ελληνικά νησιά (2002).
Η Ιωάννα Τσιλιγιάννη είναι ενεργό μέλος των ακόλουθων διεθνών οργανισμών: WHO-GARD, GACD, EURIPA, ERS, της ομάδας εργασίας της WONCA για την έρευνα, WONCA για τις ψυχικές διαταραχές, WONCA για την ποιότητα και ασφάλεια, ΕΛΕΓΕΙΑ, GRIAC, της Ελληνικής Ογκολογικής Ομάδας Ερευνών, ERS ομάδα εργασίας για την ευαλωτότητα κ.α.
Συμμετείχε επίσης στην κρίση ερευνητικών προγραμμάτων διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκών μονάδων όπως του ERS, University of Birmingham, καθώς και σε διεθνείς συμβουλευτικές επιτροπές. Ήταν associate editor του PCRJ (2014-2019) και assistant editor στο BMC Family Medicine (2015-2018). Είναι μέλος της ομάδας περιοδικών για τα αναπνευστικά νοσήματα με υψηλό δείκτη επιρροής (RJE) (Respiratory Journal Editors), με σκοπό την συνεργασία, τον έλεγχο και την βελτίωση όλων των περιοδικών σχετικών με αναπνευστικά νοσήματα.
Είναι κριτής σε 23 περιοδικά της Pubmed και κριτής περιλήψεων σε 33 διεθνή συνέδρια.
Η συμβολή της σε διεθνή συνέδρια περιλαμβάνει τη συμμετοχή της ως μέλος επιστημονικών / οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων σε διεθνές (17) και εθνικό επίπεδο (8). Προέδρευσε σε στρογγυλές τράπεζες σε διεθνή (27) και εθνικά συνέδρια (5), ενώ συμμετείχε με 67 ομιλίες σε διεθνή και με 98 σε εθνικά συνέδρια. Συμμετείχε σε 25 Επιστημονικές-Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίων (9 σε εθνικό επίπεδο και 17 σε διεθνές επίπεδο) και σε σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, όπως π.χ.WHO-GARD,EURIPA, ERS, WONCA Rural, WONCA quality and safety, GRIAC, κ.α. Επίσης, έχει δώσει εναρκτήριες ομιλίες ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε 2 διεθνή συνέδρια.
Η Ιωάννα Τσιλιγιάννη έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά. Συγκεκριμένα, έχει 180 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών, με impact factor 1563,93, h index scopus 30, h index ISI 27. Ενδεικτικά, παρατίθενται παρακάτω επιλεγμένες δημοσιεύσεις: